Skip to content

Beleggen met geleend geld: goed of slecht idee?

Stel je voor er is een periode aangebroken waarin de rentevoet voor leningen ontzettend laag ligt. Dan kan het idee zomaar bij je opkomen dat nu de juiste tijd is om een lening aan te vragen en met dit geld ergens in te investeren. Dit zodat je er op den duur alleen maar geld aan overhoudt. Op papier klinkt het als een geweldig plan om te gaan beleggen met geleend geld wanneer de rentevoet erg laag is. Maar hoe werkt dit in de praktijk? Is het nu juist een goed idee of zijn er ook valkuilen waar je als belegger op moet letten? Hieronder zetten we het graag overzichtelijk voor je uiteen zodat je goed voorbereid aan de slag gaat met dit nieuwe project.

Voordelen van beleggen

Ten eerste is het belangrijk duidelijk voor ogen te hebben wat beleggen nu precies is. Wanneer je besluit geld te gaan beleggen of investeren in bijvoorbeeld aandelen of een woning dan hoop je dat je uiteindelijk rendement maakt op deze investering. Kort gezegd: wanneer je je geld investeert in een woning dan hoop je dat de woning meer waard wordt waardoor je er uiteindelijk meer geld aan overhoudt. Er zit natuurlijk een risico aan beleggen. Want hoewel je hoopt dat jouw aandelen of vastgoed op den duur meer waard worden, kan het zomaar zo zijn dat dit niet het geval is waardoor je geld kunt verliezen. Als belegger betaal je daarnaast ook kosten zoals bijvoorbeeld transactiekosten, service fees en periodieke kosten. Je hoopt natuurlijk uiteindelijk deze kosten eruit te halen door rendement te maken op je investering. Een groot voordeel van beleggen is dus ook dat er een kans bestaat dat je een enorm rendement behaalt en veel geld eraan overhoudt. Daarnaast is de kans groot dat je een hoger rendement behaalt dan wanneer je het geld op een spaarrekening zou zetten waardoor je uiteindelijk dus meer geld overhoudt.

Is het slim om te beleggen met geleend geld?

In tijden waarin de rentevoet voor leningen erg laag is, komen mensen in de verleiding om geld te lenen en dit vervolgens te gaan beleggen met hoop dat ze uiteindelijk meer geld overhouden. Toch is dit iets wat we je sterk zouden willen afraden. Beleggen is namelijk een erg risicovolle onderneming. Je kunt er immers nooit zeker van zijn dat je het geld dat je investeert terugverdient of dat je er winst op maakt. Hierdoor is er een grote kans dat je uiteindelijk minder geld overhoudt dan datgene dat je geleend hebt. Vaak resulteert het beleggen van geleend geld dan ook in financiƫle problemen. Daarom raden we dit sterk af.